NFT Kullanım Alanları

Aybars Dorman 🏴‍☠️
5 min readMar 16, 2021

--

Bölüm 4: OpenSea Platformu

Giriş

Bir önceki yazımızda NBA Top Shot platformu ve NFT kullanım alanlarını incelemiştik.

Bu yazımızda OpenSea platformu hakkında genel bir inceleme yapacağız.

Hem teorik bilgi hem de uygulamalı pratiklerle OpenSea Platformu’nun ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve faaliyet alanlarını sizlere aktarmaya çalışacağım.

OpenSea Nedir?

OpenSea, koleksiyonlar, oyun öğeleri, dijital sanat ve Ethereum blockchain ağı tarafından desteklenen diğer dijital varlıklar da dahil olmak üzere dijital ürünler için herkese açık bir pazar yeridir.

Image by Chris Bell on www.chrisbell.com

OpenSea platformunda alım satımı yapılan toplanabilir token’ler, Ethereum’un ERC-721 standardı ile oluşturulan NFT’lerdir.

OpenSea ayrıca merkeziyetsiz bir pazar yeridir. OpenSea’de alım satım, akıllı bir sözleşmeyle gerçekleşir, yani hiçbir merkezi otorite öğeleriniz üzerinde hak iddia edemez.

Özetle OpenSea NFT Aggregator hizmeti sunan ve bu alanda en popüler olan web 3.0 altyapısında bir hizmettir.

Kullanım/Faaliyet Alanları
OpenSea’de ne yapabilirim?

Platform üzerinde Gods Unchained ve CryptoSpells gibi kart oyunları, Axie Infinity ve CryptoKitties gibi koleksiyon oyunları, SuperRare ve Makersplace gibi dijital sanat projeleri ve ENS (Ethereum Name Service) de dahil olmak üzere 700'den fazla farklı proje bulunmaktadır.

Ayrıca, OpenSea ile yeni oluşturulan koleksiyonlara göz atabilirsiniz.

Bununla birlikte, dijital sanat eserlerini inceleyebilirsiniz.

Merkeziyetsiz domain adlarını satin alabilirsiniz.

Örneğin: crypto.eth, hold.crypto gibi

Sanal dünyada arsa, mülk alabilir veya farklı öğeleri 3d uygulamalar ile oluşturup tanıtabilir ve satışa sunabilirsiniz.

Oyun kartlarını sever misiniz?

Öyleyse size bir süprizimiz var.

OpenSea ile oyunların dijital kart koleksiyonculuğu mümkündür.

OpenSea’de Sorare, Gods Unchained ve $MEME gibi dijital koleksiyon kartlarını alıp satabilirsiniz.

İnternette yerel öğelere değer verme şeklimiz, blockchain teknolojisinin gelişmesiyle değişiyor.

Aynı zamanda, dijitalleşme ile internetin kullanım alanlarında değiklikler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Onlardan biri dijital koleksiyonculuk.

OpenSea platformu aracılığıyla farklı NFT platformlarına eklediğiniz koleksiyon öğelerini görüntüleyebilir ve bu öğeler için teklifte bulunabilirsiniz.

OpenSea üzerinde “Sports” bölümü de bulunmaktadır. Küresel sporların tokenler ile sunulan koleksiyon ürünlerine erişebileceğiniz “Sports” bölümü mevcuttur. Spor alanlarında ise golf, futbol, araba yarışları ve çok daha farklı türdeki spor alanlarından dijital parçalara erişmek mümkün.

Projelerin veya blockchain platformlarının ürettikleri bazı tokenler Utility Token olarak bilinmektedir.

Bu tokenler belirli amaçlar için kullanılır. Yani ödeme yöntemi olarak kullanmaktan ziyade, bir ödül kazanmak için veya platform içerisinde karar alırken bu token oy vermek için kullanılır.

OpenSea de bu tokenler için bir sekme olduğunu keşfettim. “Utility” butonuna tıklayarak bu kullanım alanında olan NFT’leri keşfedebilirsiniz.

OpenSea Nasıl çalışır?

Dijital cüzdanınızla platforma bağlanarak dijital öğeleri keşfedebilirsiniz.

Gerçekleşen transfer aktivitelerini takip edebilirsiniz.

OpenSea platformuna bağlı olan NFT projeleri için hacim, ortalama fiyat ve diğer istatistikleri saatlik olarak görüntüleyebilirsiniz.

Görsel https://opensea.io/rankings adresinden alıntılanmıştır.

OpenSea blog yazılarını okuyabilirsiniz.

Yeni bir NFT oluşturup satışa çıkarabilir veya non-sale özelliği ile satışa kapalı olarak cüzdanınızda saklayabilirsiniz.

OpenSea’nin, Web 3.0 özelliklerini taşıyan web sitesi aynı zamanda merkeziyetsiz NFT pazarlarının en popüler olanı. OpenSea’yi, Maker, AAVE veya Compound gibi düşünebilirsiniz.

Proje’nin Güçlü ve Zayıf Yanları Nelerdir?

Photo by 8photo on Freepik

Zayıf Yanlar

- Dil desteğinin bulunmaması

- Mobil uygulamasının olmaması

- Aracılık yapıyor olması blockchain felsefesine tamamen olmasa da biraz ters kaçıyor.

- Para birimleri olarak yanlızca ETH ve WETH’i destekliyor oluşu. Platform farklı kriptopara birimlerini de desteklemeli. Uygulama içi bir ayar ile para biriminin kripto veya fiat para olarak görünümünün değiştirilebiliyor olması gerekir.

- Uygulama özelliklerinin tanıtımının az olması ve uygulamanın karmaşık olmasından ötürü referans özelliği gibi bir çok özelliğinin az bilinmesi.

Güçlü Yanlar

- En popüler NFT platformu

- Onlarca platformun ürünlerini herhangi bir uygulama içi ayar gerekmeden otomatik bir şekilde yayınlayabiliyor olması.

- Farklı kategorilerde NFT öğelerinin kullanımını desteklemesi.

- Zengin bir dokümantasyon sahip olması. Hem teknolojik hem de yazılım anlamında önemli kaynaklara sahip olan OpenSea, blog yazılarında ise NFT platformları arasında ise zirvede diyebilirim.

- Mülkiyet hakkına önem vermesi ve koruması

- Yazılımcılar ve proje geliştiriciler için geliştirici dostu olması

OpenSea, NFT alanının amiral gemisi olma özelliği taşımaktadır.

NFT’nin daha geniş kitlelere duyurulmasında oldukça önemli bir yere sahiptir.

Platformun kendine özgü sorunları bulunmasına rağmen; gelecek birkaç yıl içerisinde büyük bir kullanıcı kitlesini kendine çekecektir.

Eserlerin denetimli ve bazı güvenlik doğrulaması ve korumaları aracılığıyla daha güvenli ve sahteciliğe karşı hata toleransına dayanıklı olması gerektiğini düşünüyorum. Kullanılan protokoller elbette mevcut; ancak, bunlar oldukça yetersiz.

Image by macrovector on Freepik

NFT’lerin kendi sorunlarını bırakın çözmeyi bu sorunların gerçekten ne oldukları bile tam olarak açıklanamadı; çünkü, oldukça yeni bir teknoloji.

Image by creativeart on Freepik

Yakın gelecekte “OpenSea” platformuna alternatif sitelerin ortaya çıkacağını ve dev kurumsal firmaların kendi platformlarını “OpenSea” gibi merkeziyetsiz web 3.0 teknolojisi kullanan platformlar haline mi getirecekler yoksa mevcut sitelerine ek, yeni web sitelerinin geliştirilmesine yatırım mı yapacaklar hep birlikte göreceğiz.

--

--